VAPZ Advies

Het VAPZ, oftewel Vrij Aanvullend Pensioen Zelfstandigen is het middel bij uitstek om een flink aanvullend pensioen op te bouwen bovenop het wettelijke pensioen aangezien het pensioen van de zelfstandige in België zéér laag is. Het VAPZ is fiscaal uiterst interessant. Het fiscale voordeel van VAPZ kan oplopen tot meer dan 65%. Bent u zelfstandige in hoofd- of bijberoep, dan komt u alvast in aanmerking voor deze spaarvorm. Dit kan, afhankelijk van uw sociale bijdrage (u kan uw vapz via ons laten berekenen) tot een maximaal bedrag van 3482.82 euro. De fiscus betaalt u zo tot meer dan 2500 euro terug via de belastingsaangifte en dit via twee kanalen:

U betaalt ten eerste minder sociale bijdragen:
De premies die u stort, mag u aftrekken als beroepskost. Zo betaalt u hierop geen sociale bijdragen, die tot 25,04% kunnen oplopen.

U betaalt daarenboven minder belastingen:
De gestorte premies kan u fiscaal volledig inbrengen als beroepskost. Een grote troef, vooral omdat de aftrek gebeurt aan de hoogste belastingsvoet (marginale belastingsvoet). Zo recupereert u fiscaal in totaal tot 53,5% van de gestorte premies van uw vrij aanvullend pensioen voor de zelfstandige.

U kan ook kiezen voor een Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen. 10% van de premie voorziet dan in een aantal sociale voordelen zoals premievrijstelling, gewaarborgd inkomen, zwangerschapsuitkering of overlijden.

Wij hebben de vele aanbieders van VAPZ en SVAPZ vergeleken inzake kapitaalsgaranties, gewaarborgd rendementen en (instap)kosten. Door nu de juiste aanbieder te kiezen kan u op de einddatum tot vele tienduizenden euro’s meer bekomen. Klik onderaan de pagina om uw vergelijking on-line aan te vragen. U kan ook uw pensioen als zelfstandige laten berekenen.

U heeft (interesse voor) een RIZIV-contract?
Het RIZIV betaalt de premie rechtsreeks aan de verzekeringsmaatschappij en u kan deze verdelen over gewaarborgd inkomen en/of over pensioensopbouw. Wij hebben de verschillende formules en maatschappijen voor u vergeleken.

Voornaam (*)

Achternaam (*)

Email (*)

Telefoon / GSM (*)

Bericht